La 10 octombrie 2018, Fundația Soros-Moldova în colaborare cu Inspectoratul General de Poliției a dat startul unei noi sesiuni de instruire Proceduri Standard de Operare (POS): Respectarea drepturilor persoanei aflate în custodia Poliției la etapa reținerii, escortării și detenției.
Sesiunea are drept scop asigurarea respectării drepturilor persoanelor reținute și aflate în custodia Poliției și nu în ultimul rând, adoptarea şi instituționalizarea bunelor practici de motivare a actelor procedurale referitoare la aplicarea măsurilor procesual-penale de constrângere, inclusiv cele privative de libertate, în conformitate cu standardele internaționale și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
„Persoana reținută trăiește un sentiment impregnat de frustrare, pentru că prioritățile oricărui om sunt viața, sănătatea și mai ales libertatea. Este important ca drepturile unei persoane reținute să fie respectate. În cadrul acestei instruiri, prin intermediul Procedurilor Standard de Operare angajații Poliției au ocazia să-și testeze cunoștințele și să pună în discuție aspecte importante ale reținerii. Pentru conducerea IGP este esențial ca mesajul acestei instruiri, abilitățile învățate să fie transmise în teritoriu”, a menționat Grigore Moga, șeful Direcției Generale Urmărire Penală a IGP.
Deoarece formarea continuă a persoanelor abilitate în aplicarea măsurilor procesual-penale de reținere constituie una din prioritățile fundamentale ale proiectului, Fundația Soros-Moldova a elaborat și testat Ghidul Metodologic pentru formatori, cu genericul: Modul de instruire interactivă pentru ofițerii de poliție privind respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale ale persoanei la etapa reținerii, care va fi utilizat în calitate de material didactic, în cadrul Centrului Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii (CIPAL).
” Seminarul și noile Proceduri Standard de Operare sunt mai mult despre cum să facem corect, decât ce anume să facem ca sa fim siguri că drepturile celui reținut sunt respectate. Drepturile omului nu înseamnă nimic dacă nu sunt parte din cotidianul activității polițienești. Odată cu încadrarea acestor Proceduri în cultura instituțională a poliției, atât persoanele deținute, cât și polițiștii vor avea o claritate asupra celor ce se întâmplă din momentul reținerii până la detenție”, a specificat Victor Munteanu, directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros-Moldova.
Seria de instruiri privind Procedurile Standard de Operare au fost inițiate în luna septembrie a acestui an, în contextul Acordului de colaborare semnat între Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției și FSM la 3 aprilie 2018.
12 octombrie 2018