MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

“Împreună spunem NU traficului de persoane!” - flashmob dedicat Zilei Mondiale de luptă împotriva traficului de persoane

 

Ziua de 30 iulie, marcată pentru al cincilea an consecutiv, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 18 decembrie 2013 ca "Ziua mondială împotriva traficului de persoane.

 

Este o chemare la acţiune pentru a stopa această infracţiune prin descoperirea traficanţilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor.

 

Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinătate. Mirajul unei vieţi mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane.

 

Astăzi, Poliția cu susținerea OIM, OSCE, a organizat în Scuarul Catedralei din capitală, un flash-mob cu sloganul “Împreună spunem NU traficului de ființe umane!”.

 

Acțiunea a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a fenomenului, prevenirea acestuia, impactul produs asupra societății, dar şi a situației în care se pomenesc victimele traficului de ființe umane.

 

 

Astfel, polițiștii au împărțit zeci de pliante informative ce conțin informatii despre combaterea acestui fenomen. Fiecare participant a avut în mână câte un balon albastru sau alb, iar la finele evenimentului acestea au fost lăsate în liber zbor.

 

 

În primele șase luni ale anului curent au fost înregistrate 96 de infracțiuni de trafic de persoane, fiind identificate 202 victime dintre care 165 adulte si 37 minori.

 

 

Poliția atenționează asupra momentelor care ar trebui să vă pună în gardă:

  

-      dacă angajatorul finanțează perfectarea documentelor și procurarea biletelor de călătorie – survine riscul formării unei ”datorii” față de această persoană;

 

-      dacă oferta vine de la o persoană fizică sau de la o companie neînregistrată în Republica Moldova;

  

-     dacă locul de muncă este într-o companie, datele căreia nu pot fi găsite pe internet;

 

-     dacă persoana evită răspunsurle clare la întrebările referitoare la adresă, datele de contact, numele complet al proprietarilor și managerilor companiei (restaurantului, magazinului, locuinței) în care urmează să munciți.

 

Reclamați la poliție cazurile care par a se înscrie în ”tiparele” infracțiunii de trafic de persoane, în cazul în care vi se oferă un loc de muncă în străinătate:

  

-      aflați care este numele și cât mai multe detalii despre persoana care vă facilitează obținerea locului de muncă, adresa și datele companiei cu care urmează să semnați contractul de muncă;

 

-     informați persoanele de încredere (părinți, rude, prieteni) despre itinerarul călătoriei, locurile de cazare, datele dstră de contact;

 

-     la etapa perfectării documentelor necesare pentru călătorie nu lăsați/încredințați pașaportul nimănui, sub nici un motiv.

 

 

În orice situație de alertă apelați la următoarele linii fierbinți:

 

 

Centrul pentru combaterea traficului de persoane, linia fierbinte 24 de ore +37322254998

 

 

Linia fierbinte națională La Strada 0 800 77777 – apel gratuit din orice localitate din Republica Moldova

 

 

Pentru apeluri de peste hotare +373 22 23 33 09 – adresă de skype: Consultant080077777

 

 30 iulie 2018