MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

...

E timpul ca mai multe femei să se alăture forțelor de poliție din Moldova

De când era copil, Eleonora își dorea să devină ofițer de poliție. Însă, nimeni nu se aștepta că la vârsta de 21 de ani va avea deja un an și jumătate de experiență în poliție.

 

Ea s-a născut într-un sat mic din raionul Cahul în Moldova, într-o familie cu șase copii. Fratele ei mai mare era ofițer în poliția de frontieră. În fiecare dimineață, Eleonora îl urmărea în timp ce el îmbrăca uniforma și pleca la lucru. Chiar și atunci, ea știa că într-o zi va călca pe urmele lui.

 

Când a împlinit 15 ani, decizia ei era bătută deja în cuie. Știa că era potrivită pentru acest loc de muncă. Ea avea un simț puternic al dreptății, îi plăcea să interacționeze cu oamenii și dorea să facă lumea mai bună. Încrezătoare că oricine ar putea vedea cât de motivată era, în acel an ea a depus dosarul de înmatriculare la Colegiul Național al Poliției de Frontieră din Ungheni. Însă, nu a fost acceptată.

 

Ea a decis să încerce din nou după ce a absolvit liceul. Însă, lucrurile s-au schimbat atunci când într-o vară, când lucra la un restaurant, l-a întâlnit pe Iurie Briceag, Șeful Inspectoratului de Poliție din Cahul. Când a aflat despre visul ei de a deveni ofițer de poliție, el i-a sugerat că ar trebui să depună dosarul de angajare pentru un post de muncă la inspectorat.

 

„Următoarea zi am trimis toate documentele necesare la Departamentul Resurse Umane”, își amintește Eleonora. „Nu am fost însă acceptată, deoarece înălțimea și greutatea mea nu corespundeau criteriilor.”

 

Eleonora era cu 2 centimetri mai scundă și cu 7 kilograme mai ușoară decât recomanda grila de evaluare. Ea era foarte dezamăgită, însă Iurie Briceag i-a spus să nu se dea bătută. Ea și-a petrecut vara atârnând de o bară ore în șir, fiindcă niște prieteni i-au spus că asta ar ajuta-o să crească în înălțime. A început un regim alimentar de creștere în greutate. Și a continuat să depună dosarul de angajare.

 

Totuși, ea a fost respinsă de opt ori. Însă, într-o zi, peste șase luni, perseverența sa a dat roade și, în sfârșit, a primit legitimația de ofițer de poliție. Avea atunci doar 19 ani.

 

Astăzi, Eleonora Florea este subofițer al Serviciului Statistic din cadrul Inspectoratului de Poliție din Cahul. De asemenea, ea a lucrat ca polițistă de patrulare, descurcându-se bine în această funcție. Eleonora este ferm convinsă că este important să asculți cetățenii, să manifești interes față de problemele lor și să câștigi încrederea lor pentru a le oferi asistența necesară. Și crede că mai multe femei trebuie să devină polițiste.

 

„Trebuie să avem atât femei, cât și bărbați în poliție. De obicei, o femeie poate să interacționeze mai bine cu o altă femeie sau un copil”, spune ea. „Femeile și bărbații se pot descurca la fel de bine ca ofițeri de poliție, ei pot îndeplini aceleași roluri și pot face față oricăror provocări.”  

 

Eleonora face parte dintr-un nou val de femei care s-a alăturat forțelor de poliție din Moldova. Actuala Strategie de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 pune un accent special pe creșterea numărului de femei în poliție până la 25 procente, inclusiv o creștere de 50 procente pentru femeile în funcții de conducere. PNUD, în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul SUA, sprijină Poliția în regândirea și reproiectarea sistemului său de recrutare într-un mod mai receptiv la aspectele de gen și mai incluziv, pentru ca femeile și bărbații să beneficieze de șanse egale la angajare. Datele actuale arată că aproximativ 18 procente din angajații poliției sunt femei, însă majoritatea ocupă posturi administrative.

 

Mulți candidați ar putea să nu posede determinarea Eleonorei și să renunțe după ce au fost respinși de câteva ori. Trebuie să ne asigurăm că procesul de recrutare este creat astfel încât să fie accesibil în mod egal femeilor și bărbaților”, a remarcat Alexandru Cocîrță, Coordonator de programe la PNUD Moldova.

 

Însă, munca nu se oprește la recrutare. Există încă alte inegalități de gen necesare de a fi abordate, iar disparitățile de gen persistă în multe departamente. Prin urmare, poliția desfășoară, de asemenea, diferite activități de susținere și promovare a egalității de gen. În 2017, a fost creată Asociația Femeilor din Poliție, pentru a aborda problemele cu care se confruntă femeile polițiste, pentru a le sprijini să avanseze în carieră și pentru a crește gradul de conștientizare printre colegi și colege cu privire la egalitatea de șanse. Astăzi, Asociația are peste 150 de membre.

 

Eleonora este mândră că este polițistă și nu s-ar regăsi într-o altă meserie.  Anul acesta ea a făcut un alt pas important: a absolvit Catedra Militară și a depus jurământul militar.

 

Paralel, ea își continuă studiile la Facultatea de Drept și vrea să obțină doctoratul în acest domeniu. Visul ei cel mai mare este de a deveni ofițer de urmărire penală. Cu sprijinul potrivit, ea și-ar putea atinge scopul foarte curând.

 

04 septembrie 2018

Eleonora Florea parte a noului val de femei care au ales meseria de polițiste