În perioada primelor 9 luni de activitate, angajații Centrului de Justiție Familială al Poliției, au fost notificați să intervină în 502 cazuri. De la violență domestică, neglijarea copiilor, dispută în custodia copiilor, până la agresiuni verbale sau fizice între membrii familiei.
Cert este faptul că în fiece caz, echipa Centrului a intervenit prompt, efectuând investigații detaliate, a oferit sprijin și consiliere victimelor, a calmat situații tensionate și a întreprins măsuri operative în conformitate cu legea.
În realizarea misiunii de a proteja victimele violenței domestice, Centrul de Justiție Familială a colaborat cu autoritățile competente, asigurând un răspuns integrat și eficient la nevoile acestora.
Din numărul total de cazuri, 332 de cazuri au intrat în competența Centrului, fiind gestionate cu succes. Polițiștii au acționat rapid pentru a asigura siguranța victimelor și au oferit suportul psihologic și juridic necesar. Totodată, în conlucrare cu autoritățile competente, au fost luate măsurile legale împotriva agresorilor, prevenind recidiva actelor de violență în familie.
În celelalte cazuri, solicitanții au fost redirecționați către instituțiile abilitate în vederea soluționării tuturor problematicilor.
După criteriul de gender al victimelor, angajații Centrului au acordat suport la 314 femei/fete și 18 bărbați, victime ale violenței în familie.
Este important să menționăm că, conlucrarea eficientă a Centrului de justiție familială cu subdiviziunile teritoriale este crucială în gestionarea cazurilor de violență în familie. În cadrul acesteia, pe perioada de raport au fost eliberate 153 de ordine de restricție de urgență - emise pentru a garanta siguranța imediată a victimelor și a membrilor familiilor lor.
Totodată, au fost înaintate 177 de demersuri în instanța de judecată pentru eliberarea a 177 de ordonanțe de protecție.
În scopul asigurării unui răspuns intersectorial coordonat și integrat cu respectarea interesului victimelor violenței în familie și violenței sexuale, prin delegarea specialiștilor pentru gestionarea serviciilor în conformitate cu competențele stabilite prin lege, în perioada celor 9 luni de activitate, Centrul a încheiat 8 acorduri de colaborare cu instituții și organizații specializate.
Suplimentar, pe durata activității, angajații Centrului de justiție familiară au fost implicați și au participat la peste 45 de ședințe, ateliere, seminare dialoguri și discuții orientate în vederea prevenirii și asigurării asistenței necesare victimelor violenței în familie și stabilirii mecanismelor de îmbunătățire a serviciilor prestate.
Menționăm că, la 10 octombrie 2023, a fost lansată o nouă subdiviziune a Poliției, menită exclusiv victimelor violenței.
Dacă te numeri și tu printre victimele violenței de orice gen sau cunoști pe cineva care se confruntă cu aceasta, solicită cu încredere intervenția echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției printr-un apel la 112 sau sună la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008.
9 august 2024