MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Șeful IGP la masa de discuții cu Excelența Sa, Ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, la 19 ianuarie curent. Șeful IGP a mulțumit partenerilor pentru vizită și a exprimat deschiderea instituției față de inițiativele de cooperare.

 

 

Regatul Suediei reprezintă un partener strategic pentru Poliția Republicii Moldova. Cooperare dintre Poliția Națională și Regatul Suediei a fost și continuă a fi una eficientă cu rezultate majore pentru poliție. Procesul de reformare instituțională a Poliției din Republica Moldova a fost susținut plenar de  Programul „Suportul Suedez pentru Reforma Poliției din Republica Moldova” pentru perioada 2017-2020, care a contribuit semnificativ la schimbarea abordării Politiei moldovenești.

 

În cadrul întrevederii s-a pus în discuție, primordial, un nou program de asistență, care să asigure sustenabilitatea proceselor asumate în proiectul anterior. Noul program de asistență este la etapa de conceptualizare, echipa IGP fiind implicată plenar în procesul de elaborare a programului și planului de acțiuni pe fiecare componentă în parte.

 

Viitorul program de asistență întruchipează trei componente distincte:

1. Activitatea polițienească comunitară, care presupune extinderea implementării acestui concept la nivel național;

2. Conceptul „Tactici de bază”, care cuprinde segmentul de pregătire a unui număr extins de formatori dedicați și instruirea a 4000 de polițiști în baza noii abordări;

3. Asigurarea respectării principiului egalității de gen prin prisma unui concept echilibrat de management și leadership. 

 

Ne-am asumat responsabilitatea totală pentru noul program de asistență, în baza lecțiilor învățate în cadrul proiectului anterior și suntem determinați să implementăm cu succes toate obiectivele” a menționat șeful IGP, Iurie Podarilov. 

 

Partea suedeză a fost familiarizată cu obiectivele de dezvoltare ale Poliției Naționale pentru următorii 4 ani.

 

Suplimentar, oficialii au abordat obiectivul de digitalizare a proceselor în activitatea Poliției, inclusiv schimbul de bune practici și experiențe avansate cu Poliția din Regatul Suediei.

 

La finele întrevederii, șeful IGP a reiterat disponibilitatea echipei Poliției Naționale în realizarea obiectivelor ambițioase propuse, dar și convingerea că sprijinul acordat de Partea suedeză este unul imperativ pentru Poliția din Republica Moldova.