MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Ședința Comisiei naționale pentru monitorizarea circulației armelor de calibru mic și armament ușor

În vederea excluderii potențialelor riscuri care pot fi provocate de proliferarea ilegală de arme, la 12 iunie 2018 a fost convocată prima ședință a Comisiei naționale pentru monitorizarea circulației armelor de calibru mic și armament ușor (SALW), prezidată de Secretarul de Stat, Dorin Purice.

 

 

Astfel, în cadrul ședinței, membrii Comisiei au pus în discuție elaborarea şi realizarea  programelor  naționale privind controlul asupra armelor de calibru mic și armament ușor, analiza şi controlul asupra realizării prevederilor tratatelor internaţionale  în domeniu la care Republica Moldova este parte.

 

 

De asemenea, Comisia națională va asigura angajamentul Republicii Moldova de a respecta standardele internaţionale la compartimentul armelor, impuse de deciziile Consiliului de Securitate al ONU, documentele Uniunii Europene, dar și de necesitatea armonizării legislaţiei naţionale în domeniul controlului armelor şi ajustării acesteia la standardele Uniunii Europene.

 

 

Totodată, vor fi desfăşurate campanii ample cu implicarea tuturor actorilor, coordonarea interinstituțională la nivel naţional a acţiunilor în vederea instituirii unui control eficient asupra circuitului armelor de calibru mic și armament ușor, pentru o  viaţă în siguranţă și fără violență.

 

 

Comisia națională pentru monitorizarea circulației armelor de calibru mic și armament ușor a fost creată prin Hotărârea Guvernului nr.  210 din 7 martie 2018.

 

 

13 iunie 2018