MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Rezultatele activității poliției, în primele 10 zile ale anului curent. Toate omorurile descoperite, descreșterea numărului de furturi, jafuri și accidente rutiere

În perioada 1-10 ianuarie a anului curent, la numărul unic de urgență 112 au fost efectuate 6329 de apeluri ce țin de competența Poliției. Din informațiile parvenite, au fost înregistrate 783 de infracțiuni pe diferite categorii. Efectuând o analiză a genurilor de infracțiuni, se atestă o descreștere la mai multe compartimente. 

 

În perioada de referință, au fost înregistrate 4 omoruri, toate fiind descoperite comparativ cu anul precedent, când în perioada analogică au fost înregistrate 11 omoruri. În toate 4 cazuri autorii au fost stabiliți și reținuți. La capitolul furturi, de la începutul anului a fost înregistrată cifra de 149 de furturi, comparativ cu perioada analogică a anului precedent, când au fost înregistrate 163 de cazuri de furt. Este important de menționat descreșterea la capitolul furturi din locuință – 43 (anul precedent – 54). Acest fapt a fost posibil datorită unui spectru larg de măsuri întreprinse de polițiști la prevenirea acestui fenomen. La fel, au fost înregistrate 9 cazuri de jaf, comparativ cu perioada analogică a anului precedent când au fost înregistrate 13 cazuri și nici un caz de tâlhărie.

 

Un alt compartiment este accidența rutieră. În perioada de raport, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate 38 de accidente rutiere. În urma acestora, au fost vătămate 46 de persoane și altele 3 au decedat. Comparativ cu perioada analogică a anului trecut constatăm o descreștere esențială la numărul de decese cu peste 72,7% (anul trecut 11 decese). 

 

Aceste rezultate au fost posibile datorită regimului intens de muncă al angajaților poliției la monitorizarea tuturor traseelor și drumurilor naționale. Au fost întreprinse un șir de acțiuni proactive și au fost prevenite și alte consecințe grave pe trasee, și anume înlăturarea a 121 de șoferi de la volanul mijlocului de transport fiind în stare de ebrietate. Anul trecut au fost înregistrați 126 de șoferi.

 

În context, cu referire la știrea apărută pe 12 ianuarie 2022, la postul Jurnal TV, venim cu următoarele precizări.

 

Poliția este obligată să acționeze imediat la orice sesizare a cetățenilor – fie ea contravențională sau penală!


În momentul în care vorbim despre o sancțiune complimentară pe lângă amendă, poliția nu este cea care decide, ea constată. Corespunzător, orice agent constatator, în cazul dat polițistul, este obligat să acționeze imediat la orice sesizare a cetățeanului – fie ea contravențională sau penală. În cazul în care un agent constatator nu întreprinde careva acțiuni la sesizarea unui cetățean, indiferent din ce categorie face parte cetățeanul respectiv, s-ar prezuma că acest agent constatator fie nu-și onorează obligațiile sale funcționale, fie manifestă neglijență în activitatea sa.


Nu putem cataloga din pripă aceste acțiuni ca fiind legale sau ilegale. Instanța de judecată este cea, care va aprecia și va stabili dacă cineva se face vinovat în fapta respectivă. Polițistul nu a aplicat nici o sancțiune. El nu poate priva de dreptul de a exercita o anumită activitate.


Mai mult decât atât, există Legea nr. 1545/1998, care reglementează răspunderea pentru acțiunile ilegale ale ofițerului de urmărire penală și a agentului constatator. Dacă se va constata careva nereguli în acțiunile unui agent constatator, acea persoană va purta răspundere corespunzător”, a explicat Secretarul de Stat, Viorel Cernăuțeanu.


Poliția audiază și constată – judecatoria examinează 


Șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov, a oferit detalii concrete, care țin nemijlocit de cazul postului Jurnal TV.


„În acest caz, este vorba despre acțiunile Poliției asupra unei plângeri a unui cetățean, cu privire la faptul că prin intermediul televiziunii au fost răspândite informații, precum că această persoană a fost implicată în careva acțiuni ilicite. Examinând procesul contravențional, agentul constatator a întocmit un proces- verbal, pe care l-a expediat către instanța de judecată pentru examinarea acestuia. 


La moment, cauza contravențională se află în examinarea instanței de judecată. În dependență de rezultatele examinării, și în cazul în care vor fi constatate careva abateri sau încălcări de alt gen în acțiunile agentului constatator, în privința acestuia va fi pornită ancheta internă pentru a determina care au fost cauzele și condițiile care au dus la admiterea acestor încălcări, și după caz sancționarea corespunzătoare. Pentru noi este important ca pe viitor să nu fie admise astfel de situații. Legea este lege pentru toți, iar noi vom insista la neadmiterea abuzurilor în acțiunile polițiștilor, și respectarea de către toți membrii societății a prevederilor legale”, a conchis Șeful IGP, Iurie Podarilov. 

 

13 ianuarie 2022