MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Polițiști instruiți pe tematicile non-discriminării, egalității și combaterea infracțiunilor motivate de prejudecată

99 de polițiști au fost instruiți în perioada 8, 9 și 10 decembrie, pe subiecte din domeniul drepturilor omului, în special pe aspecte legate de non-discriminare și egalitate. De asemenea, ei au fost instruiți  cum să identifice și să investigheze infracțiuni motivate de prejudecată în cadrul a trei ateliere educaționale organizate pentru  angajații  din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

 

Cele 3 instruiri au fost facilitate de 7 formatori din cadrul IGP, aceștia fiind  instruiți pe parcursul anului 2021 în cadrul proiectelor de cooperare ale Consiliului Europei, pentru a le împărtăși colegilor cunoștințele acumulate în domeniul abordării bazate pe drepturile omului de la experți internaționali.

 

În cel mai recent raport de monitorizare al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței pentru Republica Moldova, CERI a recomandat modificarea legislației penale și anti-discriminare, în conformitate cu Recomandarea de politică generală CERI Nr. 7. Recomandarea se referă la legislația națională de combatere a rasismului și discriminării rasiale, precum și la creșterea numărului de instruiri în domeniul infracțiunilor motivate de prejudecată și a discursului de ură.

 

Cei 40 de polițiști care au participat la atelierul din 8 decembrie, au abordat activitatea Poliției din perspectiva drepturilor omului, egalității și non-discriminării.  Astfel, participanții au avut posibilitatea de a explora legătura între activitatea polițienească și considerentele legate de drepturile omului și în special de egalitate și non-discriminare, pentru a  înțelege responsabilitățile pe care le au pe acest segment și abordarea bazată pe drepturile omului.

 

Evenimentul din 9 decembrie s-a desfășurat în formatul ”Biblioteca vie a diversității și non-discriminării: cunoașterea grupurilor care se confruntă cu discriminarea”. În cadrul acestei activități, participanții au avut posbilitatea să interacționeze cu persoane care fac parte din grupuri care se confruntă cu discriminarea în viața de zi cu zi. De asemenea, participanților să aplice abordarea bazată pe deconstrucția anumitor prejudecății existente în societate și să identifice anumite elemente importante legate de lucrul cu victima.

 

Ultimul atelier, organizat pe 10 decembrie, s-a axat pe investigarea infracțiunilor motivate de prejudecată. Participanții au discutat abordarea drepturilor omului în identificarea și investigarea infracțiunilor motivate de prejudecată. Activitatea s-a bazat pe studii de caz și a utilizat indicatorii de prejudecată pentru a clarifica anumite aspecte procedurale ale investigării infracțiunilor motivate de prejudecată.

 

Cele trei sesiuni de instruire  au fost organizate în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată anual pe 10 decembrie.

 

Activitățile au avut loc în cadrul proiectului Consiliului Europei ”Consolidarea diversității și a egalității în Republica Moldova”, care face parte din Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021 – 2024 și este finanțat de către Ministerul de Externe al Regatului Țărilor de Jos.

 

12 decembrie 2021