MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Întrevedere a șefului Poliției Naționale cu reprezentanții Agenției Sud-Est Europene pentru Controlul Armelor Mici şi Armamentului Uşor

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari a avut la 26 octombrie, o întrevedere de lucru cu reprezentanții Agenției Sud-Est Europene pentru Controlul Armelor Mici şi Armamentului Uşor (SEESAC).

 

Evenimentul a avut loc în cadrul misiuniii de evaluare SEESAC privind crearea în Republica Moldova a punctului focal în domeniul armelor de calibru mic și armamentului ușoar (SALW).

 

Prioritățile Inspectoratului General al Poliției în cadrul Proiectului finanțat de UE și Regatul Norvegiei pentru perioada 2017-2019 privind reducerea amenințării proliferării ilicite și a traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor au fost subiecte abordate pentru perspectiva imediat apropiată.

 

 

 Suntem extrem de onorați că ați inclus Republica Moldova în calitate de beneficiar direct al Proiectului finanțat de UE și Regatul Norvegiei pentru perioada 2017-2019 care prevede o îmbunătățire a infrastructurii și condițiilor de păstrare a armelor, a procedurii de marcare, urmărire și evidență dar și reducerea posesiei ilicite a armelor”, a declarat șeful IGP.

 

 La rândul lor, reprezentanții  SEESAC au salutat  deschiderea  conducerii IGP și au dat asigurări că Agenția  va susține în continuare propunerile înaintate de Inspectoratul General al Poliției în cadrul dialogului de cooperare bilateral.

 

 Amintim că instituirea punctului focal SALW este o condiționalitate a Uniunii Europe față de statele membre și cele terțe urmare atentatelor teroriste comise în mai multe state UE în ultimii ani.

 

 

SEESAC a susținut financiar organizarea Campaniei cu genericul “Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”, scopul campaniei fiind de a ajuta forțele de ordine din Republica Moldova să crească nivelul de conștientizare a necesității de înregistrare a armelor de foc, de predare a armelor de foc deținute ilegal și să reducă cererea și utilizarea incorectă a armelor de către cetățeni, măsurilor de distrugere a armelor scoase din circuit dar și achiziționarea unei imprimante pentru perfectarea permiselor port armă.

 

În derulare este proiectul privind relocarea depozitului de păstrare a armamentului din centrul mun. Chișinău, dotarea cu echipamente moderne a laboratorului balistic și achiziționarea echipamentului specializat pentru procedura de marcare a armelor.  

 

29 octombrie 2018